hadi arkadaşlar bu güzel hadislerin içinden sizi en çok etkileyenini paylaşın lütfen bizimle:
-----KIRK HADİS----
İMAN
1- “Sizden biriniz, kendisi için arzu ettiği bir şeyi din kardeşi için arzu etmedikçe, gerçek mü’min olamaz”. Buharî: ıman 7; Müslim: ıman 71.
2- “Sizden biriniz, beni kendi evlâdından, anne ve babasından ve bütün insanlardan daha çok sevmedikçe, gerçek mü’min olamaz”. Buharî: ıman 8; Müslim: ıman 70.
3- “Sizden birinizin arzusu, benim getirdiğime -Kur’an’a uygun- olmadıkça, gerçek mü’min olamaz.” Nevevî, Erbaîn: 41.Hadis; Makdisî: Kitabu’l-Hucce,
4- “Mü’min, mü’min kardeşi için birbirine destek veren bir binanın tuğlaları gibidir”.
Buharî: Salât 88; Müslim: Birr 65.
İLİM
5- “Allah, benim sözümü -hadisimi- işiten, bunu iyice kavrayan, ezberleyen ve başkalarına duyuran kişinin yüzünü nurlandırsın”. Tirmizî: ılim 7; Ebu Davud: ılim 10; ıbn Mace: Mukaddime 18.
6- “Kim ilim öğrenme arzusuyla bir yola girerse, Allah bu sebeple ona Cennet’e giden yolu kolaylaştırır”. Müslim: Zikir 11.
7- “Allah kimin için hayır dilerse, onu dinde fakıh -derin anlayış ve ilim sahibi- kılar”.
Buharî: ı’tisam 10; Müslim: Zekât 100.
8- “Allah’a yemin olsun ki; Allah’ın, senin sebebinle bir kişiyi hidayete erdirmesi, senin için kırmızı -değerli- develerin sahibi olmaktan daha hayırlıdır”. Buharî: Fedâilü’s-Sahabe 9; Müslim: Fedâilü’s-Sahabe 34.
KUR’AN-I KERİM
9- “Sizin en hayırlınız: Kur’anı öğrenen ve öğreten kimsedir”. Buharî: Fedâilü’l-Kur’an 21.
10- “Kur’an okuyun. Zira Kur’an, kıyamet günü Kur’an ehline şefaatçi olarak gelecektir”. Müslim: Salâtü’l-Müsafirîn: 252.
11- “Allah, bu kitap sebebiyle -yani Kur’ana uydukları için- pek çok milleti yükseltir. Yine bu kitap sebebiyle -yani Kur’ana uymadıkları için- pek çok milleti alçaltır”.
Müslim: Salâtü’l-Müsafirîn: 260.
12- “Size iki şey bıraktım. Bu iki şeye sımsıkı sarıldığınız müddetçe asla sapıklığa düşmezsiniz: Bunlardan biri: Allah’ın Kitabı -Kur’an-ı Kerim-, diğeri ise: Peygamberinin Sünneti’dir”. Malik, Muvatta: Kader 3; Ebu Davud: Menasik 56.
SÜNNET’E SARILMA
13- “Benim sünnetime sarılın. Benden sonra gelecek olan ve kendilerine hidayet verilen raşid halifelerin -yani dört halifenin- yoluna uyun”. Tirmizî: ılim 16; Ebu Davud: Sünnet 5; ıbn Mace: Mukaddime 6.
14- “Kim bana itaat ederse, Allah’a itaat etmiş olur. Kim bana karşı gelirse, Allah’a karşı gelmiş olur”. Buharî: Ahkâm 1; Müslim: ımare 33.
15- “ınsanların en hayırlısı:
-Benimle beraber yaşayan mü’minler -yani Sahabe-dir.
-Sonra onların ardından gelenler -Tâbiîn-dir.
-Sonra da bunların ardından gelenler -Etbâu’t-tâbiîn-dir”. Buharî: Sulh 5; Müslim: Akzıye 17.
16- “Kim, bizim bu işimizde -dinimizde- bulunmayan -dine aykırı- bir şey -yani bidat veya hurafe- icad ederse, bu reddedilir”. Buharî: ıman 39; Müslim: Müsakat 108.
İBADET
17- “Amellerin Allah’a en sevimli olanı: az da olsa devamlı olanıdır”. Müslim: Salâtü’l-Müsafirîn 218.
18- “Kulun kıyamet günü ilk hesaba çekileceği ameli: Namazıdır”.
Tirmizî: Salât 305; Ebu Davud: Salât 145; Nesaî: Salat 9; ıbn Mace: ıkame 102.
19- “Cemaatle kılınan namaz, yalnız kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletlidir”.
Buharî: Ezan 30; Müslim: Mesacid 249.
20- “Yedi kişi vardır ki, Allah’ın arşının gölgesinden başka hiç bir gölgenin bulunmadığı o günde -Kıyamet Günü’nde- Allah, bu yedi kişiyi arşının gölgesinde gölgelendirecektir.
-Bu yedi kişinin birincisi: Adaletli Devlet Başkanı,
-ıkincisi: Allah’a ibadet ve kulluk ederek yetişen gençtir…” Buharî: Ezan 36; Müslim: Zekât 91.
HAYAT ÖLÇÜLERİ
21- “Veren el, alan elden daha hayırlıdır”. Buharî: Zekât 18; Müslim: Zekât 94.
22- “Hayâ -utanma- imandandır”. Buharî: ıman 16; Müslim: ıman 59.
23- “Müslüman, diğer müslümanların elinden ve dilinden zarar görmediği kimsedir”.
Buharî: ıman 4; Müslim: ıman 64.
24- “Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız… Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz”.
Buharî: ılim 11; Müslim: Cihad 5.
GÜZEL AHLÂK
25- “Mü’minlerin iman yönünden en kâmil olanı, ahlâkı en güzel olanıdır”.
Tirmizî: Radâ’ 10; ıbn Mace: Nikâh 4.
26- “Allahım!.. Çirkin ahlâktan, çirkin davranışlardan ve çirkin arzulardan sana sığınırım”.
Tirmizî: Deavât 127.
27- “Allahım!.. Acizlikten, tembellikten, korkaklıktan ve cimrilikten sana sığınırım”.
Müslim: Zikir 73.
28- “Allahım!.. Beni en güzel ahlâka ulaştır. En güzel ahlâka ulaştıracak olan ancak sensin. Beni kötü ahlâktan uzaklaştır. Kötü ahlâktan uzaklaştıracak olan ancak sensin”.
Müslim: Salâtü’l-Müsafirîn 201.
TAKVA (ALLAH KORKUSU)
29- “Nerede olursan ol, Allah’tan kork. Her kötü davranışın ardından iyi bir amel işle ki, o günahı silsin. ınsanlara güzel ahlâk ile davran”. Tirmizî: Birr 55.
30- “Allahım!.. Senden hidayet üzere olmayı, takvâ sahibi olmayı, iffetli olmayı ve senden başkasına muhtaç olmamayı niyaz ederim”. Müslim: Zikir 72.
31- “Kul, sakıncalı olan şeylerden kaçınmak için sakıncalı olmayan -şüpheli- şeyleri terk etmedikçe, gerçek takvâ sahiplerinin derecesine ulaşamaz”. Tirmizî: Kıyame 19; ıbn Mace: Zühd 24. Hadis hasendir.
32- “Cehennem, nefsî arzularla perdelenmiştir. Cennet ise, zorluklarla perdelenmiştir”. (Cehennem’e giden yol nefsî arzular, şehvetler ve zevklerle doludur. Cennet’e giden yol ise fedakârlıklar, zorluklar ve imtihanlarla doludur.) Buharî: Rikak 28.
ALLAH İÇİN SEVGİ
33- “Cenab-ı Hak bir hadis-i kudsîde şöyle buyuruyor: “şu kimseleri sevmek bana vacip oldu. (şu kimseleri mutlaka severim):
-Benim rızam için birbirlerini sevenler..
-Benim rızam için bir araya gelenler..
-Benim rızam için birbirlerini ziyaret edenler..
-Benim rızam için birbirlerine cömertçe ikramda bulunanlar..” Malik, Muvatta: şiir 16.
34- “Müminler birbirlerini sevme, birbirlerine merhamet etme ve birbirlerine şefkat gösterme konusunda bir vücut gibidir. Vücudun bir organı rahatsız olsa, diğer organlar uykusuzluk ve hararette ona ortak olurlar”. Buharî: Edeb 27, Müslim: Birr 66.
35- “ıman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de gerçek mümin olamazsınız. Size yaptığınız zaman birbirinizi sevmenize vesile olacak bir şey göstereyim mi? Aranızda selamı yayın”. Müslim: ıman 93.
36- “Kişi, -kıyamet günü- sevdiği kimse ile beraberdir”. Buharî: Edeb 96, Müslim: Birr 165.
MERHAMET
37- “Merhamet etmeyene merhamet edilmez”. Buharî: Edeb 18; Müslim: Fedâil 65.
38- “Allah, kullarından ancak merhamet edenlere merhamet eder”. Buharî: Cenaiz 32; Müslim: Cenaiz 9.
39- “Yeryüzünde olanlara merhamet edin ki, gökyüzündeki (melekler) de size merhamet etsin”.
Tirmizî: Birr 16.
40- “Küçüğümüze merhamet etmeyen ve büyüğümüzün hakkını bilmeyen bizden değildir”. Tirmizî: Birr 15; Ebu Davud: Edeb 58.